Zoals iedereen wel weet is search engine optimization (SEO) een must om hoger in de zoekresultaten te ranken. Maar soms zie je door de bomen het bos niet meer, want waar moet je beginnen?

In plaats van het allemaal zelf uit je mouw te schudden, zijn er vele gratis (en betaalde) seo tools die het leven een stuk makkelijker maken. Betaalde seo tools hebben natuurlijk meer functies, maar niet iedereen heeft voldoende budget om het hier aan uit te besteden.

Logisch!

Gelukkig kom je met gratis seo tools al een heel eind. Ben jij op zoek naar een allesomvattende tool die jouw website analyseert op seo-gebied? Lees dan vooral verder!

Hoog tijd om de seo tools uit te lichten zodat jij al een grote stap richting de eerste pagina van Google zet.

 

Gratis SEO tools

 

Zoekwoordonderzoek

Wanneer je met seo aan de slag gaat, is een gedegen zoekwoordonderzoek belangrijk als basis. Zo kun jij content aanpassen op zoekopdrachten van potentiële klanten, waardoor je een stuk relevanter schrijft voor jouw doelgroep én beter gevonden wordt door zoekmachines.

Maar hoe kom je erachter waar mensen op zoeken? Daar zijn handige seo tools voor.

 

1. Google Keyword Planner

 

Bij de handige zoekwoordplanner van Google Ads heb je de mogelijkheid om tot 10 zoekwoorden in één keer in te voeren. De zoekwoordplanner geeft vervolgens het maandelijks zoekvolume én concurrentieniveau weer.

Naast de zoekwoorden die je zelf opgeeft, geef Google ook suggesties weer van zoektermen die hier veel op lijken. Handig!

Ook kun je een precieze locatie opgeven, zoals provincies of plaatsen. Is jouw winkel bijvoorbeeld gevestigd in Den Haag? Dan kun je de locatie Den Haag en buurtsteden toevoegen. Hierdoor is het zoekvolume een stuk concreter.

De tool is gratis, maar je moet wel eerst een (gratis) Google Ads account aanmaken.

google-zoekwoord-planner

2. Ubersuggest

 

Ubersuggest is een goede seo tool voor zoekwoordonderzoek. Het heeft iets weg van de Google zoekwoordplanner, gebruikt hier data uit en ook hier vind je korte zoektermen (short tail keywords).

Het blijft niet alleen bij zoekwoorden. Bij Ubersuggest bestaan namelijk meerdere gratis functies, zoals een SEO-analyse van websites. Hierin zie je hoe de website presteert, hoeveel links deze heeft en op hoeveel zoekwoorden er wordt gescoord.

Zie dit niet als een definitieve score, maar gebruik enkele punten als handvaten om je website of pagina te verbeteren.

Je kunt ook een concurrentenanalyse uitvoeren om te bekijken hoe jouw concurrenten op een bepaald zoekwoorden scoren. Zeker de moeite waard om gebruik van te maken!

 

Een pro van Ubersuggest is dat je geen account hoeft aan te maken om zoektermen te vinden. Je kunt dus gelijk aan de slag!

ubersuggest-seo-tool

3. Answer the Public

 

De gratis seo tool Answer the Public geeft goede inzichten in langere zoekopdrachten. Dit zijn meestal vragen waar iemand op zoekt.

Lange zoekopdrachten, ofwel longtail keywords, zijn altijd goed om in een blog te verwerken, omdat hier minder concurrentie op is en de intentie een stuk hoger ligt. Mensen zijn specifiek naar iets op zoek en de kans is groter dat zij converteren wanneer ze dat op jouw website vinden.

Bekijk het voorbeeld van Answer the Public, met alle vragen rondom het zoekwoord elektrische fiets. Download de mindmap als csv en filter wat voor jou wel of niet relevant is.

 

Goed om te weten: ook bij Answer the Public heb je geen account nodig. Maar let op, je mag wel maar 3 keer per dag een zoekopdracht invullen!

seo-tool-answer-the-public

On-page SEO tools

 

Nu er een gedegen zoekwoordonderzoek is gedaan, wil je deze zoekwoorden op de website verwerken. Om dit op een goede manier te doen, zijn on-page SEO plugins erg handig.

De twee meest bekende seo plugins voor WordPress zijn Rank Math en Yoast SEO. En iedereen kan hier normaal gesproken mee uit de voeten.

 

4. Rank Math

 

Rank Math is een relatief nieuwe seo plugin voor WordPress, met zowel een gratis als betaalde variant. De gratis versie heeft een uitgebreid aanbod aan functies.

De tool heeft een handige on-page functie, waar per pagina de mogelijkheid bestaat een focus zoekwoord in te vullen. De plugin geeft tips hoe deze tekst verbeterd kan worden en geeft daarbij een score tot de 100.

Naast on-page functies, heeft Rank Math ook handige technische functies die bijdragen aan zoekmachineoptimalisatie.

 

5. Yoast SEO

 

Yoast SEO is een oude vertrouwde plugin. Deze seo plugin bestaat al sinds 2003 en heeft maar liefst 5 miljoen installaties op WordPress website.

Het biedt ongeveer dezelfde on-page functionaliteiten als Rank Math, maar heeft iets minder functies beschikbaar in de gratis versie.

Weten welke seo plugin het meest geschikt is voor jou? We hebben alle verschillen op een rijtje gezet in de blog De beste WordPress SEO plugin: Yoast SEO of Rank Math?

 

Website snelheid tools

 

Websitesnelheid is een van de belangrijkste pijlers van zoekmachineoptimalisatie.

Volgens onderzoek blijkt dat 47% van de consumenten verwacht dat een website in sneller dan twee seconden wordt geladen! (Bron: neilpatel.com)

Aangezien Google het bezoekers zo veel mogelijk naar hun zin wil maken, verwachten ook zij dat je website snel is.

 

Belangrijk om hieraan te werken!

Deze gratis seo tools laten zien hoe jouw website scoort op snelheid en waar nog optimalisatie kansen zijn.

 

6. GTmetrix

Een fijne seo tool om websitesnelheid te meten, is GTmetrix. Deze tool bekijkt de laadtijd voor gebruikers én prestaties van een website. Daarnaast geeft het direct aanbevelingen waar jezelf (of de webbouwer) mee aan de slag kan.

 

websnelheid-gt-metrix

 

7. PageSpeed Insights

 

Een andere tool om snelheid te meten, is PageSpeed Insights.

Deze tool is van Google zelf, en aangezien je het grootste deel van de tijd bezig bent om Google (en natuurlijk bezoekers) blij te maken, is het goed om ook deze tool te gebruiken bij het meten van de websitesnelheid.

De tool geeft net zoals GTmetrix inzicht in waar de website het beter kan doen.

 

pagespeed-insights-seo-tool

Essentiële Google tools

8. Google Analytics

Google Analytics is hét gratis platform waarop jij alles kunt zien wat er op jouw website gebeurt.

Het is zonde wanneer je een website hebt en vervolgens niet weet hoe deze presteert. Om daarachter te komen, is deze tool essentieel.

Wanneer je de code van GA op je website plaatst, wordt er van alles gemeten. Zoals via welk kanaal bezoekers op de website zijn gekomen, welke pagina’s ze bezoeken en op welke pagina zij de website weer verlaten.

 

Onmisbaar!

Want aan de hand van zulke inzichten kun jij de website optimaliseren. Misschien moet de CTA-button hoger op de pagina dan dat hij nu staat, is de website nog niet geoptimaliseerd voor mobiel of moet informatie uitgebreid worden.

 

Er wordt op dit moment een nieuwe versie uitgerold: Google Analytics 4. Dit wordt de nieuwe standaard, dus belangrijk dat je hierop voorbereid bent! Meer over weten? Lees de blog Google Analytics 4: Alles wat je moet weten voor [2021] (Met Stappenplan).

 

 

Let op: Je mag niet zomaar de GA code op jouw website plaatsen. Dit moet correct in je cookiebeleid worden vermeld.

gratis-seo-tools-google-analytics

9. Google Search Console

 

Beschik je al over de seo tool Google Search Console? Als dit niet het geval is, klik dan gelijk op de link en voeg jouw website toe. Na een paar dagen krijg je data te zien.

Met Google Search Console zie je hoe jouw website organisch scoort op zoektermen. En laat dat nou de basis zijn voor SEO!

 

Ga naar de tab “prestaties” en bekijk welke zoekwoorden veel klikken genereren. Dat zijn belangrijke zoekwoorden. Zie je zoekwoorden met weinig klikken, maar ontzettend veel vertoningen? Dan wordt het tijd om deze zoekwoorden op de website te verwerken.

google-search-console

10. Data Studio

 

Zijn alle rapporten binnen Google Analytics en Search Console wat overweldigend? Of wil je gewoon in één overzicht de belangrijkste resultaten in kaart brengen? Dan hebben we het antwoord: Google Data Studio.

Binnen Data Studio bouw je overzichtelijke en visuele dashboards, met de resultaten die voor jou belangrijk zijn.

Je kunt Search Console en Analytics koppelen, waardoor je resultaten van beide platformen samen in een duidelijk overzicht brengt.

 

google-data-studio-voorbeeld

 

11. Google Mijn Bedrijf

 

Google Mijn Bedrijf (GMB) is een gratis bedrijfspagina die elk bedrijf zou moeten hebben. Toch zijn er genoeg ondernemers die dit niet hebben.

 

Gemiste kans!

Het is namelijk belangrijk voor elke ondernemer, of je nu een lokaal bedrijf hebt of een online webshop. Simpelweg omdat het voor meer zichtbaarheid zorgt.

GMB is het grote vlak aan de rechterkant van de zoekresultaten. Het springt meteen in het zicht en met foto’s en reviews trekt het nog meer aandacht.

Hierbij geldt: wees zo compleet mogelijk met informatie. Goed voor de potentiële klant én Google.

Er zijn veel opties binnen GMB. Zo kun je zoekwoorden verwerken in de beschrijving, foto’s toevoegen en diensten toevoegen.

 

Het is goed voor zichtbaarheid, maar ook om lokaal gevonden te worden. Dit is al helemaal een pre voor lokale ondernemers. Meer weten over lokale seo? Bekijk de blog lokale SEO in 2021.

seo-tools-google-mijn-bedrijf

Extra seo tools

12. Mobile-Friendly Test

 

Nu steeds meer mensen hun mobiel gebruiken in plaats van desktop, is het essentieel om een website te optimaliseren voor mobiel gebruik. Zorg ervoor dat je website snel, gebruiksvriendelijk en goed ingericht is voor mobiel.

Via de handige tool Mobile-Friendly Test van Google check je of jouw website mobielvriendelijk is!

 

13. SERP robot

 

Scroll jij heel wat pagina’s af om te zoeken hoe goed jouw website het doet in Google?

Dat kan een stuk makkelijker! Met SERPROBOT check je gratis de SERP (kort voor Search Engine Results Page). Selecteer de juiste regio, vul de URL van een webpagina in en het belangrijkste zoekwoord waar je op gevonden wilt worden met die pagina.

De robot checkt op welke positie in Google jij staat.

En extra handig: het laat gelijk de top 10 websites die ranken op het desbetreffende zoekwoord zien. Kun je meteen even spieken bij concurrentie en deze in de concurrentenanalyse van Ubersuggest gooien!

 

Allesomvattende tool

14. SEO Site Checkup

 

Denk je nou “poeh hoe moet ik al deze stappen en tools onthouden?”. Ik begrijp je helemaal!

Gelukkig staat er nog één laatste SEO tool op het lijstje. Met de SEO Site Checkup kun jij checken hoe je website op seo scoort.

De tool geeft je tips op gebied van snelheid, metabeschrijvingen, afbeeldingen en nog veel meer. Zo heb jij als het ware een samenvatting hoe je website op seo-gebied presteert!

 

seo-site-checkup-tool

Dit zijn ze. De beste gratis seo tools die onmisbaar zijn voor online zichtbaarheid en online vindbaarheid. Heel veel succes met het instellen van deze seo tools! We kunnen ons voorstellen dat het misschien niet helemaal lukt. Twijfel niet en neem contact op. We kijken graag even met je mee. Tot de volgende!

 

high-five-whatsapp